Výroba kozího sýra
12.9.2011 ZŠ & MŠ LibchavyV úterý ráno se vypravili žáčci 3.třídy na svou první expedici v rámci projektu ŠIC / školní informační centrum / v letošním školním roce. Zkoumali život na ekofarmě v Lozicích u Luže. Dozvěděli se od pana Lechnýře, že některé kozy vypadají jako ovečky, čím se krmí, co ke svému životu potřebují a proč je lidé chovají. Vyzkoušeli si také sami nadojit hrníček mléka, z kterého pod vedením zkušené paní Lechnýřové vyráběli sýr, který hned ochutnali, ale také dovezli domů rodičům. Pozvala je i do své malé sýrárny a vše jim vysvětlila.
Na zpáteční cestě se výletníci posílili skvělým obědem, který pro nás připravili v pizzerii Taverno v Chocni.
Děkujeme manželům Lechnýřovým za zajímavě a poutavě připravený program i zaměstnancům pizzerie za výborný oběd a skvělou organizaci.
Zuzana Šedová