Přejít na obsah

Klub zábavné logiky a deskových her na Univerzitě Hradec Králové

 7.12.2018  Mgr. Veronika Vaňousová

Členové Klubu zábavné logiky a deskových her z druhého stupně navštívili v pátek 7. prosince populárně vědecké Čertovské experimenty na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové. V nové budově v areálu univerzity připravili budoucí učitelé pro žáky základních školy velmi zajímavý program.

Kluci byli lapeni čerty na katedře fyziky, kde museli projít pekelnými zkouškami ohněm, pracovali s vývěvou, termokamerou, účastnili se pokusů s tlakem vzduchu a museli prokázat svou šikovnost při propichování nafouknutého balonku či sáčku naplněného krví….

Na katedře matematiky bojovali pod dohledem pekelníků a pekelnic s geometrickými tělesy, dokazovali Pythagorovu větu pomocí stavebnice Magformers a v únikové hře museli řešit záludné úlohy. Skupina ve složení Honza Doležal, Radim Urban, Tobiáš Vacek a Jirka Vaňous dokonce vyřešila všech osm úloh v rekordním čase…..

Poslední zastávkou byla na katedře biologie, kde jsme absolvovali poutavou přednášku o „pekelně příšerném“ hmyzu. Kluci se pomazlili s pěticentimetrovým švábem syčivým a obdivovali rychlost larev dalších druhů švábů. Pozornosti neušly ani krásné strašilky, které se maskují jako okousané seschlé listy. Téměř všichni si pohladili dva krásné exempláře zlatohlávků a znechuceně prohlíželi jejich obří larvu. Hvězdami přednášky byly dvaceticentimetrové mnohonožky….